Veelgestelde vragen

In de huidige economie is het bijna niet mogelijk om geen CO2 te verbruiken. We kunnen onze footprint verkleinen door korter te douchen en de verwarming wat lager te zetten. Andere manieren om CO2 te besparen zijn tweedehands kleding kopen, de auto laten staan en de trein nemen in plaats van het vliegtuig. Maar nog meer besparen door bijvoorbeeld een elektrische auto te kopen of over te stappen op een warmtepomp om je huis mee te verwarmen brengen hoge initiële kosten met zich mee. Deze opties worden goedkoper als meer mensen deze gaan gebruiken in de toekomst. Om deze tijd te overbruggen hebben wij de FairShares App ontwikkeld, zo kun je op een gemakkelijke manier je CO2 uitstoot compenseren.

Het antwoord op deze vraag is wat ons betreft tweeledig. Ten eerste, onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur een positief effect heeft op stress bij mensen. Meer bomen planten en de biodiversiteit vergroten zorgt niet alleen voor meer CO2 opname in de bomen en bodem, maar ook voor een mooiere, groenere en gezondere omgeving om in te leven. Als je onze App gebruikt ondersteun je een duurzame en gezondere aarde. Ten tweede, bomen (en planten) zijn geëvolueerd om CO2 (koolstofdioxide) uit de lucht te halen en O2 (zuurstof) uit te stoten en ze zijn goedkoop. Op dit moment zijn de mechanische processen die hetzelfde doen niet mooi en erg duur om te bouwen.

De hoeveelheid CO2 die een boom kan vastleggen is afhankelijk van vele factoren, zoals de leeftijd van de boom, maar ook van het klimaat, locatie en bodem waarin de boom groeit. Een boom legt gedurende de eerste 25 jaar van zijn leven gemiddeld 10 kg CO2 per jaar vast. 

In de bladeren van de bomen vindt fotosynthese plaats. Water uit de bodem, CO2 uit de lucht en energie van de zon worden samengebracht om koolstofrijke suiker verbindingen (suikers) te maken. Deze suikers worden gebruikt door de boom om massa op te bouwen, om te groeien. Als bij product ontstaat er O2 (zuurstof) dat door de bladeren wordt afgegeven aan de atmosfeer. Voor elk suiker molecuul (C6H12O6) dat gemaakt worden zijn 6 CO2 moleculen uit de lucht nodig, de C wordt gebruikt en de O2 wordt aan de lucht teruggegeven. Door meer bomen en planten te laten groeien wordt er dus CO2 uit de lucht onttrokken. 

Je kunt je uitstoot berekenen op de website van milieu centraal.

Een gemiddeld Nederlands huishouden stoot 20 ton CO2 uit. Acht ton in en om het huis en 12,5 ton aan voedsel, spullen en kleding. Je kunt je eigen CO2 uitstoot berekenen op de website van mileu centraal. 

Alle kleine beetjes helpen! Wij denken dat elk stapje, zo klein het ook is, belangrijk is en helpt om CO2 te reduceren en bewustwording te creërenIdealiter zouden we naar een “zero emission” status willen, maar daar zijn we nog lang niet. Wij adviseren daarom om te doen wat je kunt om je CO2 uitstoot te reduceren en wat erover blijft te compenseren met onze app. 

FairShares maakt het heel gemakkelijk om je CO2 uitstoot te compenseren. Onze App is te downloaden in de play store of app store en met slechts een druk op de knop heb je jouw activiteit of aankoop CO2 gecompenseerd. Kun je niet vinden wat je zoekt? Neem dan contact met ons op. 

We koppelen je ingekochte compensatie direct aan een van onze vooraf ingekochte CO2 kredieten van Plan Vivo.

Op dit moment kun je herbebossing projecten van Taking Root in Nicaragua steunen via FairShares. 

FairShares ondersteund Plan Vivo geacrediteerde herbebossings projecten, dit zijn gecontroleerde en gecertificeerde projecten. Doordat de verhoging van CO2 in de atmosfeer een wereldwijde zorg is, zijn wij van menig dat het niet uit maakt waar de bomen geplant worden. Alle geplante bomen hebben een positief effect op je hoeveelheid CO2 in de lucht. 

In de toekomst zouden we graag willen investeren in een lokaal project om zo ons eigen (voedsel) bos te kunnen aanplanten. 

Onze App is de enige app op de markt waarmee je gemakkelijk kleine bedragen aan CO2 compenseren. 

Woordenlijst

Koolstof (C) – scheikundig element dat in veel organische verbindingen te vinden is, bijvoorbeeld in fossiele brandstoffen

Koostofdioxide (CO2) – een gas dat onderdeel uitmaakt van de atmosfeer

CO2 uitstoot – de hoeveelheid koolstofdioxide die vrij komt bij een bepaald process. Bijvoorbeeld het verbranden van fossiele brandstoffen

CO2 voetafdruk – de som van alle uitgestoten CO2 binnen een bepaalde tijd (meestal een maand of jaar)

Koolstof vastleggen – een process waarbij CO2 uit de lucht wordt gehaald en vastgelegd wordt als vaste stof

Een ton koolstof is gelijk aan 3.67 ton koolstofdioxide. 

CO2 compensatie – het opruimen van CO2-uitstoot door een verhoging in het vastleggen van CO2